23 okt. 2008

Uppsägningarna fortsätter och fortsätter

(uppdaterad)
Vi är ju mitt inne i en lågkonjuktur och finasnskris och därför fortsätter vi att få nyheter om företag som varslar eller lägger ner. Senast igår kom uppgifter om att Extruding Pack i Glimåkra i norra Skåne lägger ner hela sin verksamhet efter 39 år på orten. Extruding tillverkar bla plastpåsar till detaljhandeln. Extruding är av många företag som vi kunnat läsa om som lägger ner.
Men denna gången berörs jag lite mer av det eftersom en av mina bästa kompisar jobbar på företaget och blir arbetslös. Även om Extruding och andra som varslat är mindre företag så är det tragistkt för i detta fallet är det minst 27 som kommer att stå utan jobb och det drabbar ju deras familjer m.m Men jag vet ju att många av de i Sverige som drabbas av att bli uppsagd kommer att hitta nya jobb men den mentala pressen innan man får besked måste vara fruktansvärd.

Hoppas snart att krisen vänder till något positivt.
Men just nu känns den tanken långt bort för gårdagen blev ännu en dyster börsdag i USA. Dow Jones gick ner med 5,7 procent och Nasdaq med -4,8.
Läs mer i
Kristianstadsbladet om Extrudings nerläggning och i Svenska dagbladet om den dystra börsdagen i USA.

Under dagen har det också kommit uppgifter på fler uppsägningar i Östra Göinge Kommun (den kommun där Glimåkra ligger). Det är HAKI AB och Sibbhultsverket som varslar. Totalt kommer ca 71 jobb att beröras och det är mycket för en sådan liten kommun. Jag tror dett kan få stora konsekvenser på mycket inom kommunen. Fler och fler kommer välja att flytta ifrån kommunen eftersom arbetstillfällen blir färre. Det medför ju också att det blir mindre barnkullar i förskolor och skolor, viket då innebär att det blir färre skoljobb. Det är en stor problematik som råder i små kommuner och i detta fallet då min gamla hemkommun Östra Göinge. Det ska ju också tilläggas att med få jobb i en kommun får man ju inte någon att flytta till kommunen heller.... Kristianstadsbladet skriver om de nya varslen
här , här & här.

Tips på tidigare inlägg:

*Nu är Malmö på säker mark och nya lagar pågång.
*Hammarby vann derbyt
*Glimma Hockey & Wattholma IK Hockey samt fotboll
*Inlägg nummer 300
*SENASTE INLÄGG HÄR

Inga kommentarer: