27 mars 2009

Jag saknar att inte få höra min dialekt

För ungefär två och ett halvt år sedan flyttade jag från norra Skåne och Östra Göinge kommun för södra Skåne. Jag trivs mycket bra men saknar Göingebygden och framför allt dialekten. Många tycker Göingska låter förfärligt men jag tycker det är härligt att höra på och även att tala.
Ett lysande exempel på på att Göinska är en härlig diaklekt är Marknadsvisan. Den är skriven av Broby profilen Josef Brännborn och handlar om den klassiska marknaden i Broby. Texten har tonsatts av Ann Jönsson och hon spelade in den 1999 och den finns med på hennes CD Göingebrygd. Jag har med tillstånd från Ann gjort en video där jag har lagt in låten tillsammans med foton som jag tagit.
(Videon ska starta automatiskt med om den inte gör det så klicka på play iconen i mediaplayern för att starta videon. Det kan ta en stund innan den laddas. För helskärm dubbelklicka på videon)


Vill också med denna videon hedra Josef Brännborns minne. Jag träffade Josef flera gånger och han hade alltid ett leende på läpparna. Han var också med i lokalrevyn som spelades i Sibbhult och var oftast den som lockade fram flest skratt ur publiken. Han hade flera företag i bygden under sin arbetstid. När Josef blev pensionär drog han inte ner på tempot utan tvärtom, han jobbade nästan mer. Han arbetade nämligen nästan heltid fram till sin 80 årsdag.
Josef gick ur tiden i januari 2009.

Jag vill också rikta ett stort tack till Ann Jönsson som gav mig tillåtelse att göra denna videon med Marknadsplatsen.

Inga kommentarer: