16 aug. 2011

Sif Ruud död

Idag nåddes vi av nyheten att en stor svensk skådespelare har gått ur tiden. Sif Ruud gick bort i går och blev 95 år gammal. Sif inledde sin skådespelar karriär på Helsingborgs stadsteater efter sin examen 1937. Under sin levnad hann Sif med att göra många uppskattade roller både på teater scenen och på film. Hon har medverkat i filmer som 13 stolar, Dynamit, Hamnstad, Som man bäddar och Hemsöborna (TV). Den senaste filmen som Sif medverkade var i Att stjäla en tjuv med Robert Gustafsson 1996.

Själv minns jag Sif mest som Mytha i SVT´s julkalender från 1981. I kalenderna berättade Mytha (Sif) sagor ur den grekiska mytologin för Astra som spelades av Johannes Brost. Genom berättelserna fick vi barn som tittade lära sig de olika stjärnbilderna och en del astronomi. Trots att jag bara var åtta år när denna kalender visades kommer jag ihåg att gillade serien mycket eftersom den skiljde sig från tidigare julkalendrar.

Läs vidare i min blogg. Där hittar du inlägg om Alan Jackson, Cotton Eye Joe, Zlatan, Ivo Pekalski och mycket annat. Klicka här

Expressen Aftonbladet SvD DN Sveriges Radio Sveriges Television

1 kommentar:

E-toft sa...

Stjärnhuset är en av de bästa julkalendrar som någonsin producerats.